Skip to main content

Teknolojik gelişimler günümüz diş hekimliği uygulamalarını oldukça değiştirmiş ve modernleştirmiştir. Bu gelişimlerden ortodontik tedavilerde payını almış klasik metal braketlerle tedaviler büyük oranda yerini daha estetik yöntemlere bırakmıştır. Özellikle şeffaf plaklar son yıllarda popüler hale gelmiştir. Bu popülerlik ortodontik tedavi düşünenlerin kafasını epey karıştırmaktadır. Bu nedenle makalemizde diş telleri ve şeffaf plakların karşılaştırılması hedeflenmektedir.

Ortodontik tedavi gereksinimi duyan kişi öncelikle ortodonti uzmanı tarafından klinik ve radyolojik olarak detaylı bir muayeneye tabi tutulur. Mevcut problemler, hastanın beklentileri ve tedavi hedefleri belirlenir. Hasta kayıtları da toplanarak bir tedavi planı hazırlanır. Kişiye özel hazırlanan ortodontik tedavi planı sonucunda tedavi yöntemleri masaya yatırılır. Diş telleri ya da şeffaf plak tedavileri fark etmez her ikisinde de amaç; ortodontik problemlerin giderilip

Pharmacie Montignac Dordogne Pharmacie de la Vézère

, kişiyi kusursuz bir diş dizilimi ve estetik bir görünüme kavuşturmaktır. Karar aşamasında son sözü söyleyecek kişi doktorunuzdur. Sahip olduğunuz bazı iskeletsel problemler ve kompleks diş hareketleri gerektiğinde şeffaf plaklar, tedaviniz için uygun görülmeyebilir. Bu durumda diğer seçenekler değerlendirilir.

Şeffaf plaklar estetik açıdan çok avantajlıdır. İstenildiği zaman takılıp çıkarılabiliyor olması ağız hijyeni idamesini kolaylaştırır. Özel günlerde, fotoğraf çekimlerinde ve önemli toplantılarda kişinin rahat etmesini ve daha özgüvenli olmasını sağlar. Özellikle basit vakalarda tüm dişlerin braketlenmesi yerine şeffaf plak kullanımı daha sağlıklı ve başarılı sonuçlar verir. Kontrol randevularının sıklığının azaltılabilmesi bir diğer avantajıdır. Böylece, yurt içi ya da yurt dışı seyahatlerinin sıklığı tedavinizin süresini etkilemez. Tedaviniz henüz başlamadan tedavi sonucunu görebilme imkanınız vardır ve bu hasta için büyük bir motivasyon kaynağıdır. Tüm bu avantajlarına karşılık tek ve büyük bir risk vardır. O da hastanın kendisidir. Şeffaf plak tedavileri, hasta kontrolünde olan tedavilerdir. Plakların günlük kullanımı en az 22 saat olmalıdır. Bu da yemekler dışında tüm gün kullanılmaları demektir. Hasta bu disipline sahip değil ve gereken özeni göstermiyorsa tedavi nihai sonucuna erişemez. Plak revizyonları ve tedavi süresinin uzaması gibi sorunlarla karşı karşıya kalınır.

Diş telleri deyince herkesin aklına geleneksel metal braketler ve diş telleri gelir. Oysaki günümüzde porselen, safir gibi estetik braketlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Kısacası metal görünümü istemiyorsanız bu seçenekleri de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Ayrıca renkli elastik kullanımı, özellikle çocuk hastalarda tedavi kooperasyonunu arttırmakta ve hastaya sevimli bir görünüm kazandırmaktadırJ Diş telleri ile tedavide herhangi bir vaka kısıtlaması yoktur. Ortodontik tüm sorunlar giderilebilir. Tedavi sırasında hijyene ve braket attırmamaya özen gösterildiği sürece mekanizma sürekli işler. Şeffaf plaklarla tedavi hasta plaklarını çıkardığında dururken, braketlerle tedavi de böyle bir sorun yoktur. Tamamen doktor kontrolünde ilerleyen bir süreçtir. En büyük dezavantajı, braketlerin etrafında biriken gıda artıklarıdır. Her yemek yeme sonrasında detaylı bir temizleme gereksinimi olur. Bu bazen hastalar için yorucu ve sinir bozucu olabilir.

Doktorunuz her iki tedavi seçeneğinin de sizin için uygun olabileceğini söylüyorsa, karar verme aşamasında tüm avantaj ve dezavantajları ile birlikte kendinizi bu konuda değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Sonuçta tedavi gerekliliklerini yerine getirecek olan sizlersiniz. Tedavinize ne kadar iyi katılım gösterirseniz tedavi sonucunuzda o denli başarılı olacaktır.

Leave a Reply